Op de pagina Rondreizen en Golfreizen Schotland tref je een lijst met aanbieders van reizen naar Schotland. Alle aanbieders van reizen naar Schotland die je op deze pagina vindt zijn aangesloten bij één of meerdere van de volgende organisaties: ANVR, SGR of het Calamiteiten Fonds.

Edinburgh Kasteel

Rondreis Schotland, Edinburgh Kasteel

Adres kasteel Edinburgh:
Castlehill
Edinburgh EH1 2NG
Verenigd Koninkrijk

Dit mooie kasteel staat op Castle Rock. Dit is een dode vulkaan die in de ijstijd is teruggesnoeid. Vanaf het kasteel kijk je uit op de oude stad van Edinburgh. Naast de mooie uitzichten kun je onder andere ook de kroonjuwelen, de grote zaal en de beruchte kerkers bekijken. Het is één van de populairste toeristische attracties van Schotland en daarom onderdeel van de rondreis Schotland.

Koninklijk Jacht Britannia

Koninklijk Jacht Britannia

Adres koninklijk jacht Britannia:
Ocean Dr
Edinburgh EH6 6JJ
Verenigd Koninkrijk

De Britannia is een voormalig jacht van de Britse koninklijke familie. Het schip is honderdzesentwintig meter lang en werd op zestien april negentien drieënvijftig te water gelaten. Nu is het voor bezoekers opengesteld. En jaarlijks komen meer dan driehonderdnegentigduizend toeristen het prachtige schip bekijken.

Historisch Centrum Edinburgh

historisch centrum Edinburgh

Je kunt een stadswandeling door dit schitterende centrum boeken of lekker zelf aan de wandel gaan. Een stadswandeling boeken is wel aan te raden, omdat de gidsen met hun verhalen je echt in de sfeer van vergane tijden brengen.

Als je een bezoek aan kasteel Edinburgh hebt gebracht, dan loop je zo van dit kasteel de hoofdstraat van het oude centrum in, de Royal Mile. Deze Royal Mile eindigt bij Hollyrood Palace. Delen van dit paleis zijn opengesteld voor bezoekers. De stad staat werkelijk vol met prachtige gebouwen. Daarom staat de stad op de Unesco Werelderfgoedlijst. De St Giles kathedraal is één van die prachtige gebouwen. Naar het schijnt staan er meer dan 4500 gebouwen die het bezichtigen waard zijn.

Vissersdorpjes en St Andrews

St Andrews

St Andrews en de vissersdorpjes vormen een apart koninkrijk. Dit koninkrijk heet Fife. Vooral aan de oostkust vind je een aantal pittoreske dorpjes. Elk dorpje heeft zijn eigen gezicht en karakter. Anstruther is één van die mooie karakteristieke dorpjes met oude geplaveide straten en kleine steegjes. Dit dorpje kun je bezoeken als je van Edinburgh naar St Andrews rijdt. Vooral de wandeling langs de kust naar de haven is aan te raden.

St Andrews heeft een enorme Normandische kathedraal. Het is de grootste kathedraal van Schotland. In St Andrews vind je ook de oudste universiteit van Schotland. Deze is al zes eeuwen oud.

Op ongeveer vijfendertig minuten rijden van St Andrews ligt het dorp Falkland. Dit schijnt één van de mooiste dorpen van Schotland te zijn. In het dorp springt vooral het paleis Falkland in het oog.

Cairngorms National Park

Cairngorms National Park

Kingussie ligt in het Cairngorms National Park. Vanuit deze stad kun je een mooie wandeling naar Loch Ynack maken. Gedurende de wandeling heb je mooie uitzichten over het Cairngorms National Park. De wandeling start vanaf Ardvonie Car Park in het centrum van Kingussie.

Verder kun je in Kingussie het Highland Wildlife Park bezoeken. Het adres is Kincraig, Kingussie PH21 1NL, Schotland. Het is mogelijk een safari met de auto te doen. En als het weer het toelaat kun je er een schitterende wandelsafari van maken.

De stad Inverness

Inverness Castle

In de stad Inverness kun je een mooie wandeling maken. En het kasteel Inverness bezoeken. Ook de St Andrew kathedraal is een lust voor het oog. En voor de rust is het heerlijk wandelen langs rivier de Ness, verder over de hangbrug naar de Nesseilanden voor de echte ontspanning. Maar je kunt in Inverness ook goed shoppen op de Victoriaanse markt en in het Eastgate winkelcentrum.

Loch Ness

Loch Ness

Reizen naar Schotland zonder een bezoek aan Loch Ness, dat kan natuurlijk niet. Met de auto kun je ten zuiden van Inverness aan de westkant van het meer rijden. En houd goed je ogen open, want misschien zie je het monster van Loch Ness wel. Verder is het landschap rond het meer erg mooi en vind je er mooie pittoreske dorpjes zoals Foyers en Dores.

De ruïne Urquhart Castle (zie foto) ligt aan Loch Ness. Het adres van deze ruïne is Drumnadrochit, Inverness IV63 6XJ, Verenigd Koninkrijk. In Drumnadrochit vind je ook het Loch Ness Centre Exhibition en Nessieland om meer te leren over de geschiedenis, mythen en mysteries.

Trossachs National Park

Reizen naar Schotland - Trossachs National Park

Adres:

Carrochan
Carrochan Road
Balloch
G83 8EG

Met een gevarieerd landschap van lochs, valleien, heuvels, bergen en kust, is Loch Lomond & The Trossachs National Park perfect voor allerlei buitenactiviteiten! Of je nog nooit in je leven een heuvel hebt beklommen of een ervaren bergbeklimmer bent en veel bergen hebt ingepakt, hier zijn veel kleine heuvels met een spectaculair uitzicht. Verder is er genoeg te doen in en rondom het dorp Balmaha. Het dorp ligt aan de oostkant van Loch Lomond. Je kunt er korte wandelingen maken, steile hellingen met een prachtig uitzicht beklimmen en boottochten varen. Dus bij reizen naar Schotland mag een bezoek aan Loch Lomond & The Trossachs National Park niet ontbreken.

Isle of Mull

Reizen naar Schotland - Isle of Mull

Isle of Mull is een groot eiland in de Binnen-Hebriden. Er is genoeg te zien en te beleven om er twee weken te verblijven. Het eiland is makkelijk te bereiken met één van de drie veerboten die er dienst doen.

Zeer de moeite waard om te bezoeken is Tobermory. Tobermory is een klein pittoresk stadje met vrolijk gekleurde huizen. Verder kun je er zeldzame zeearends zien, maar in de zee rondom het eiland ook walvissen, dolfijnen, reuzenhaaien en andere zeedieren. Het eiland heeft mooie witte stranden bij onder andere Galgary Bay in het noordwesten en mooie zeebogen bij Carsaig in het zuiden. Kortom een zeer mooi eiland om te bezoeken als je gaat reizen naar Schotland.

Glencoe Dal

Glencoe Valley

Het dal van Glencoe is waarschijnlijk het meest bekende dal van Schotland. Het dal is namelijk vaak als locatie voor meerdere films gebruikt. De meest bekende films die hier gedraaid hebben zijn de James Bond film Skyfall en de Harry Potter films. Echt een locatie om te bezoeken als je gaat reizen naar Schotland. De diepe vallei van Glencoe bevindt zich in het zeer mooie geopark Lochaber. En is eeuwen geleden uitgesleten door ijzige gletsjers en vulkanische ontploffingen. In de vallei is een pittoresk dorpje dat ook Glencoe heet. Verder is de weg door Glencoe zeer de moeite waard om te bereizen. Deze weg leid je namelijk door het hart van de oude vulkaan. Als je meer te weten wilt komen over het ontstaan van dit gebied dan kun je de Glencoe Geotrail volgen.

Stirling Castle

Stirling Castle

Adres:

Castle Esplanade
Stirling FK8 1EJ
Verenigd Koninkrijk

Stirling Castle is een kasteel gebouwd op vulkanisch rotsgesteente. Het is een groot kasteel, waar je zeker een hele dag rond kunt zwerven. Het huidige kasteel stamt uit de veertiende en de vijftiende eeuw. De eerste stenen zijn gelegd zo rond elfhonderd.

Het gebouw dat oorspronkelijk voor Koning Jacobus IV is gebouwd, staat op het hoogste deel van de rots. Verder vind je er onder andere de koninklijke kapel, de grote hal, het paleis, het park en de tuinen.

Uit de foto leid je het niet zo af, maar het is een best groot kasteel. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je gaat reizen naar Schotland. Niet alleen vanwege het kasteel en zijn geschiedenis, maar ook vanwege het mooie uitzicht dat je hebt.

Fort William

Fort William Ben Nevis

Fort William is een plaats in de Schotse Hooglanden. Deze plaats ligt aan de voet van de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk genaamd Ben Nevis. Voor een mooi uitzicht op Fort William en Ben Nevis kun je het best de berg beklimmen die tegenover de plaats ligt. Alhoewel veel mensen liever de Ben Nevis beklimmen. Want dan kun je zeggen dat je de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk hebt beklommen. De klim naar boven duurt ongeveer 8 uur. Het bergpad start bij het bezoekerscentrum Glen Nevis. Verder kun je in Fort William heerlijke Schotse wiskey drinken, mountainbiken, wandelen langs het meer en zelfs een rit met de stoomtrein, die Harry Potter naar Zwijnestein bracht, maken.

Eilean Donan Castle

Adres: Dornie, Kyle of Lochalsh IV40 8DX, Verenigd Koninkrijk

Dit kasteel in de Schotse Hooglanden stamt uit de dertiende eeuw. Het ligt op een klein eilandje waar drie grote zeemeren samen komen en is omringt door een schitterend landschap. Het is wel één van de meest bezochte kastelen van Schotland, dus het kan er druk zijn. Volgens sommigen is dit één van de mooiste kastelen van Schotland. Je moet wel goed ter been zijn, want je zult behoorlijk wat trappen moeten beklimmen. Voor mensen die de trappen niet kunnen belopen is er een virtuele rondleiding.

Isle of Skye

Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Er zijn schitterende bergpassen, een kilometerslange kustlijn en ook kent Isle of Skye een indrukwekkende historie. Maar vooral het landschap is zeer mooi met de Old Man of Storr, de Quiraing en de Cuillin. Rond deze natuurverschijnselen kun je mooie wandelingen maken. Naast de natuur zijn er natuurlijk mysterieuze kastelen en andere zeer oude, soms prehistorische, gebouwen. En de mooie pittoreske dorpen op het eiland zijn niet over te slaan als je gaat reizen naar Schotland.

Loch Coruisk

Loch Coruisk, in het hart van de Cuillin, is het meest magnifieke meer van alle Schotse zoetwatermeren. Je krijgt zeer waarschijnlijk natte voeten van het drassige terrein, maar dit is een kleine prijs die je onderweg moet betalen voor het ontzettend mooie bijzondere gebergte. Het kan zelfs zo extreem modderig zijn dat je er niet kunt lopen. Dus bij zeer nat weer is het oppassen geblazen. Als je maar aan één kant van het meer gaat lopen, is de zuidkant te adviseren, omdat die gemakkelijker te bereiken is en de beste uitzichten biedt.

Pitlochry

Pitlochry is een erg op toeristen georiënteerd stadje. Er is van alles te doen, van bungee jumpen, wandelen, golfen tot eindeloos shoppen. Ook zijn er volop terrasjes, tearooms, restaurants en pubs waar je rustig van een goed glas Schotse whiskey kan genieten. Het is een oud stadje met veel oude gebouwen en mooi architectuur om te bekijken. Dus voor de cultuurliefhebber is Pitlochry zeer de moeite waard om te bezoeken. Het is van oorsprong een kuuroord.

Glamis Castle

Adres: Angus DD8 1RJ, Verenigd Koninkrijk

Glamis Castle bestaat sinds 1372 en is de voorouderlijke zetel van de graven Earl van Strathmore en Kinghorne. Het kasteel was de inspiratiebron voor het boek Macbeth van Shakespear. Verder is koningin Elisabeth en prinses Margaret in het kasteel geboren. Het is dus een kasteel met een behoorlijk verleden en een bruisend heden. Naast het schitterende kasteel zijn er ook zeer mooi aangelegde tuinen rondom het Glamis Castle. Het schijnt één van de mooiste kastelen van Schotland te zijn. Maar volgens mij heb ik dat eerder ook op deze pagina gezet bij een ander kasteel. Het is in ieder geval een kasteel dat niet mag ontbreken bij reizen naar Schotland.