De pagina reizen naar Europa bevat reisinformatie over alle landen van Europa. Kort beschrijf ik de landen en de meest aantrekkelijke toeristische trekpleisters van het land. Europa is ingedeeld in West-, Oost-, Noord-, Zuid-, Centraal- en Zuidoost-Europa.

Reizen naar Europa, Centraal-Europa

Centraal-Europa bestaat uit de landen Duitsland, Hongarije, Liechtenstein, Oostenrijk,  Polen, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. Hieronder beschrijf ik kort de landen en de toeristische trekpleisters.

Duitsland

Reizen naar Europa - Duitsland
Kasteel Neuschwanstein

Mijn favoriete vakantieland tot nu toe is Duitsland. Dit land is namelijk zo divers. Je vindt er leuke steden zoals onder andere Berlijn, Keulen en Dresden.

Berlijn kent iedereen van de Berlijnse muur. Deze muur was tot 1989 de grens tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Verder heeft Berlijn veel te bieden. Het is een indrukwekkende stad.

Als je naar Keulen gaat, dan moet je zeker de Dom bezoeken. Het is de grootste kathedraal van Duitsland. Verder is het een mooie gotische kerk die in zes eeuwen gebouwd is.

Slot Neuschwanstein is het mooiste kasteel van Duitsland. Het lijkt wel een kasteel uit een sprookje. Helaas weet zo een beetje de hele wereld dit. Dus het is er altijd druk. Maar toch zeker de moeite waard om te bezoeken.

Verder staat Duitsland bekend om zijn festiviteiten. De meest bekende is het Oktoberfest. Dit is vooral een bierfeest. Maar Duitsland houdt ook veel wijnfeesten in de Moesel en Rijn regio’s.

En als je van pretparken houdt, dan kom je in Duitsland ook aan je trekken. Duitsland heeft behoorlijk wat pretparken, zoals onder andere Movie Park Duitsland, Wunderland Kalkar, Legoland Discovery Duisburg, Fantasialand en Europa-Park.

Hongarije

Parlementsgebouw Budapest Hongarije
Parlementsgebouw Budapest Hongarije

De Donau rivier deelt het land in west en oost. Langs deze rivier kun je ook mooie fietstochten maken. De hoofdstad van Hongarije is Boedapest. Dit is een erg mooie stad aan de Donau. In deze stad vind je veel historische gebouwen en monumenten. Andere mooie steden in Hongarije zijn Pécs, Miskolc en Debrecen.

Als je lekker in de zon wilt relaxen en af en toe een dipje in het water wilt nemen is een bezoek aan het Balatonmeer aan te raden. Dit is het grootste meer van Centraal-Europa. Aan dit meer liggen de badplaatsen Siófok, Keszthely en Veszprém.

Een mooi gebied in Hongarije is de Donaubocht. Hier kronkelt de Donau tussen lage bergen door. In dit gebied vind je veel kastelen en burchten en de grootste kathedraal van Hongarije. Verder is het ook een mooi natuurgebied.

Een ander mooi natuurgebied is het nationaal park Aggteleki. Dit park staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Vooral de grotten zijn het bezoeken waard. Met name de grot Baradla.

Kortom, als je gaat reizen naar Europa, dan mag Hongarije niet ontbreken.

Liechtenstein

Je zou het niet verwachten, maar de meeste toeristen komen naar Liechtenstein voor de zon. Maar je kan er ook op wintersport gaan. Er is een skigebied genaamd Malbun. De hoofdstad van Liechtenstein is Valduz. Hier is een mooi kasteel met dezelfde naam. Maar helaas is dit kasteel alleen van buiten te bewonderen. De koninklijke eigenaren hebben het kasteel niet opengesteld voor publiek. Een mooie burcht die wel opengesteld is heet Gutenberg. Deze burcht ligt in de stad Balzers. Verder is de natuur erg mooi en kun je schitterende wandelingen in Liechtenstein maken.

Oostenrijk

Kufstein Oostenrijk
Kufstein Oostenrijk

De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen. Wenen is een erg mooie oude stad met historische gebouwen. Andere mooie steden in Oostenrijk zijn onder andere Salburg, Klagenfurt am Wörthersee en Innsbruck. Verder gaan mensen vooral naar Oostenrijk voor de wintersport. Maar Oostenrijk is in de zomer ook ontzettend mooi. Tenminste, als het er niet regent. Want helaas regent het erg vaak in Oostenrijk.

De natuur in Oostenrijk is werkelijk schitterend. Je vindt er onder andere de hoogste waterval van Europa. Deze waterval heet Krimmler en ligt in het dorp Krimml. Langs de waterval is een wandelweg van 4 kilometer aangelegd. Zeer de moeite waard om deze te bewandelen. Een zeer mooi uitzicht heb je op de negenentwintighonderdvijfennegentig meter hoge berg Dachstein. Ook vind je in Oostenrijk ijsgrotten, namelijk in het plaatsje Werfen. Je kunt hier een tocht maken van wel 40 kilometer.

Als toeristen voor de zon naar Oostenrijk gaan. Dan kiezen zij vaak voor de regio Karinthië. Volgens zeggen is dit de meest zonnige regio van Oostenrijk. Je kan hier mooie wandelingen maken langs diepe dalen en blauwe meren.

Oostenrijk is in mijn ogen een schitterend land en behoort een onderdeel van je reis te zijn als je gaat reizen naar Europa.

Polen

Warschau Polen
Warschau Polen

Ook Polen is zeer veelzijdig. In het noorden is een lange kust. Verder zijn er ongeveer drieëntwintig natuurparken. En heeft Polen een rijke culturele historie. De hoofdstad van Polen is Warschau. Een aantal mooie steden in Polen zijn onder andere Krakau, Poznan, Torun, Zamosc en Malopolska.

Helaas heeft de tweede wereldoorlog behoorlijk wat littekens in Polen achtergelaten. Dat is onder andere te zien in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Hier zijn ongeveer één miljoen mensen vermoord. Er is nog veel te zien van het oorspronkelijke kamp, zoals bijvoorbeeld de gaskamers en de verbrandingsovens.

Polen heeft ook de oudste zoutmijn ter wereld. Deze is niet meer in gebruik. Maar de zoutmijn genaamd Wieliczka staat al decennia op de Unesco werelderfgoedlijst en daardoor wordt er nog steeds veel geld verdiend. Het is een toeristische trekpleister geworden.

Als je van kastelen houdt, dan is een bezoekje aan Slot Mariënburg zeer de moeite waard. Het is een kasteel uit de dertiende eeuw gebouwd voor de Duitse ridders.

Er valt nog veel meer over Polen te schrijven, maar daar leent deze pagina zich niet voor. Polen is zeer de moeite waard als je gaat reizen naar Europa.

Slovenië

Soca rivier Slovenië
Soca rivier Slovenië

Dit land is een zeer natuurrijk land. Het behoort zelfs tot één van de meest groene gebieden van Europa. De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana. Naast Ljubljana zijn meer steden de moeite waard om te bezoeken, zoals bijvoorbeeld Bled. Deze stad is omringd door een schitterend meer. Hieromheen kun je mooi fietsen en wandelen. Maar ook in de stad zijn er bezienswaardigheden, zoals het kasteel en de Sint Martinuskerk.

Verder staat Slovenië bekend om haar grotten. Deze grotten vind je onder andere in het nationaal park Škocjanske Jame.  Het zijn druipsteengrotten die op de Unesco werelderfgoedlijst staan. Naast de mooie stalactieten en stalagmieten zijn de watervallen werkelijk schitterend om te zien.

Slovenië heeft erg mooie natuur. Daarom sla je Slovenië niet over bij reizen naar Europa. Je vindt er bijvoorbeeld veel mooie kloven. Een erg mooie kloof is de Blejski Vintgar kloof. Je kunt hier een wandeling van drie kilometer maken. Dit is zeer aan te raden.

Slowakije

Bratislava Slowakije
Bratislava Slowakije

In Slowakije vind je hooggebergte en zeer uitgestrekte bossen. Tussen al dat mooie natuurgeweld kun je mooie historische dorpjes en steden bezoeken. In de zomer kun je in Slowakije prima wandelen, fietsen, klimmen en paardrijden. Maar ook in de winter kun je actief bezig zijn. Er zijn namelijk drie skigebieden. Het grootste skigebied is Jasná Chopok.

De hoofdstad van Slowakije is Bratislava. In deze stad vind je de burcht Bratislavský Hrad. In de negende eeuw is de bouw van deze burcht begonnen. In de negentiende eeuw heeft een brand veel schade aangericht. Maar de overheid heeft besloten de burcht te restaureren en met resultaat. Een andere mooie stad is bijvoorbeeld Košice. Deze stad heeft een mooie historische stadskern uit de middeleeuwen.

Slowakije heeft mooie natuur zoals bijvoorbeeld nationaal park Hoge Tatra, de Dunajeckloof en het Slowaaks Ertsgebergte. Kortom Slowakije is een schitterend land voor reizen naar Europa.

Tsjechië

Kamenice Tsjechië
Kamenice Tsjechië

De hoofdstad van Tsjechië is Praag. En het schijnt dat Praag één van de mooiste steden van Europa is. Een andere mooie stad is het middeleeuwse stadje Český Krumlov. In dit stadje vind je onder andere een schitterend kasteel en een burcht, de Sint Vitus Kerk en tal van mooie historische gebouwen.

Als je van kastelen houdt, dan is Tsjechië het land voor jou om te bezoeken bij reizen naar Europa. Vergeet de kastelen in de Loire :). Er zijn veel kastelen te bewonderen. Ik noem een aantal grote kastelen, zoals de Praagse Burcht,  het kasteel in Český Krumlov,  het Jindřichův Hradeckasteel in Jindřichův Hradec en kasteel Hluboká in Hluboká nad Vltavou. Allemaal kastelen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken.

Verder is het Reuzengebergte zeer geschikt voor wandelaars. De wandelroutes zijn hier goed aangegeven. In dit Reuzengebergte vind je de rotsen van Adršpach met een schitterende waterval. De naam van het Reuzengebergte is eigenlijk wat misleidend, want erg hoog zijn de bergen niet. De hoogste berg is namelijk zestienhonderdtwee meter.

Zwitserland

Lauterbrunnen Zwitserland
Lauterbrunnen Zwitserland

De hoofdstad van Zwitserland is Bern.  De binnenstad van Bern staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Andere mooie steden in Zwitserland zijn onder andere Zürich en Genève. Verder heeft Zwitserland een groot aantal kastelen, herenhuizen en landgoederen. Veel van deze schitterende architectonische werken zijn openbaar voor publiek. Vaak zijn ze omgeven door een prachtig park.

Zwitserland staat onder andere bekend vanwege de spoorbanen. De spoorbanen die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan zijn de Albulabahn en de Berninabahn. De spoorwegen gaan door een prachtige omgeving. Zeker de moeite waard om een trip over één van deze spoorbanen op je lijst voor reizen naar Europa te zetten.

Als je van kastelen houdt, dan is een bezoek aan Bellinzona aan te raden. Hier staan drie kastelen, namelijk de Castelgrande, Montebello en Sasso Corbaro.

Reizen naar Europa, West-Europa

West-Europa bestaat uit de landen Andorra, België, Engeland, Frankrijk, Ierland, Monaco, Nederland, Noord-Ierland, Schotland en Wales. Hieronder beschrijf ik kort de landen en de toeristische trekpleisters.

Andorra

Andorra is een zeer klein vorstendom. Dit land bestaat voornamelijk uit bergachtig gebied met karakteristieke dorpjes. In de winter kun je er prima op wintersport gaan. De hoofdstad van Andorra is Andorra la Vella. Toeristen gaan hier vooral naartoe vanwege het belastingvrij winkelen. Maar er zijn ook mooie gebouwen, zoals de Stefanuskerk en het parlementshuis La Casa de la Vall.

Als je van oude kerken houdt, dan kom je in Andorra zeker aan je trekken. Het land heeft namelijk veel oude interessante kerken die de moeite van het bezichtigen waard zijn. Voorbeelden van kerken zijn onder andere  Sant Joan de Caselles in Canillo, Sant Marti de la Cortinada in Ordino, Sant Romà de les Bons in Encamp, Santa Coloma in Andorra la Vella, Sant Climent de Pal in La Massana, Sant Miquel d’Engolasters in Escaldes-Engordany of Sant Serni de Nagol in Sant Julià de Lòria. Je kunt een ware kerkentocht door Andorra maken.

België

De hoofdstad van België is Brussel. Maar België heeft ook veel andere mooie steden zoals bijvoorbeeld Brugge, Antwerpen en Gent.  Verder zijn de Ardennen populair vanwege de mooie natuur en de sportieve activiteiten. Hier kun je onder andere survivallen, mountainbiken, wandelen en kanoën. Strandliefhebbers komen ook aan hun trekken aan de Belgische kust. Hier zijn veel ruime grote stranden te vinden. En natuurlijk staan de Belgen verder bekend vanwege het brouwen van bier. Als je in België bent dan moet je echt een aantal speciaalbieren proeven.

Engeland

De Britse cultuur wijkt af van de cultuur op het vaste land van Europa. Dat merk je direct. Ze rijden er links, dat zegt al genoeg :). De hoofdstad van Engeland is London. Deze stad is meer dan het bezoeken waard. De stad heeft veel bezienswaardigheden, zoals onder andere Buckingham Palace, de Big Ben, Leicester Square, Covent Garden, Piccadilly Circus en ga zo maar door. Andere mooie steden zijn Durham, Bath en Liverpool.

In Engeland kun je ook schitterende kastelen bewonderen. Een voorbeeld hiervan is Windsor Castle. Maar ook Castle Howard is een bezoek waard.

Als je van wandelen houdt, dan is een wandeling over de Hadrian’s wall en de Antonine wall aan te raden. Je wandelt door schitterende natuur en komt ruïnes, oude forten en tempels tegen.

Frankrijk

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. Het is wereldwijd bekend dat Parijs het bezoeken meer dan waard is. Andere mooie steden in Frankrijk zijn onder andere Lille, Nice en Marseille.

De toerist die van een strandvakantie houdt gaat natuurlijk naar het zuiden Frankrijk, de Côte d’Azur. Hier vind je naast mooie stranden ook schitterende lavendelvelden.

Een heel mooi eiland vind je voor de kust van Bretagne. Dit eiland heet Mont Saint Michel en ligt ongeveer een kilometer uit de kust. Het eiland staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op het eiland staat een grote abdij.

Verder kun je goed wintersporten in de bergen van Frankrijk. Vooral in de skigebieden rondom de hoogste berg van Frankrijk, de Mont Blanc. Deze berg is 4808 meter hoog. Veel wintersportgebieden zijn hoog geleden en zijn erg sneeuwzeker. Vaak kun je er in april ook nog prima wintersporten.

Ik kan nog veel meer schrijven over Frankrijk, zoals over de kastelen van de Loirestreek, de wijnstreken, Lourdes enzovoort. Maar daar leent deze pagina zich niet voor. Frankrijk hoort zeker op je lijst voor reizen naar Europa.

Ierland

Helaas hoef je voor de zon niet naar Ierland te gaan. Maar daarom is het land zo groen en heerst er een aparte mystieke sfeer. Ierland is een heel mooi land met een prachtige maagdelijke natuur, mooie landschappen en leuke charmante dorpjes. Daarom is Ierland een must voor reizen naar Europa.

Dublin is de grootste en tevens de hoofdstad van Ierland. Een andere mooie grote stad in Ierland is Cork.

Verder is er een mooi berglandschap in het zuidoosten van Ierland. Deze bergketen heet Wicklow Mountains. De bergen zijn niet erg hoog. De hoogste berg is namelijk negenhonderdvijfentwintig meter hoog. Maar het is wel een mooi gebied om te bewandelen. Met name de Wicklow Way is een schitterend wandelpad van honderdtweeëndertig kilometer lang. Ander natuurschoon is de klippen van Moher.

Monaco

Dit is een erg kleine staat in Frankrijk aan de Côte D’Azur. In deze staat, eigenlijk één stad, leven vooral de rijkste der aarde. Verder knallen hier elk jaar de formule 1 raceauto’s door de straten. Naar Monaco ga je voornamelijk voor de architectonische schoonheid, de clubs en het gokken.

Nederland

Dit is het mooiste land van Europa. Kenmerkend voor Nederland is het platte landschap. Mooie natuurgebieden in Nederland zijn onder andere de Hoge Veluwe, de Kennemer duinen en het Drents Fryske Wold. Ook heeft Nederland een aantal mooie steden zoals Haarlem, Utrecht, Maastricht, Breda en Den Haag. En natuurlijk mag een bezoek aan Kinderdijk en Giethoorn niet ontbreken.

Noord-Ierland

We kennen Noord-Ierland vooral vanwege “The Troubles”. Maar Noord-Ierland is ook een land met schitterende landschappen en een mooie cultuur. De hoofdstad van Noord-Ierland is Belfast. Een andere oude stad is de ommuurde stad Derry_Londonderry. Deze stad ligt aan de noordkust. Andere leuke steden in Noord-Ierland zijn bijvoorbeeld Armagh, Lisburn en Newry.

Als je graag een autorondreis wilt maken, dan is een route over de Causeway Coastal Route een must. Je rijdt door mooie ongerepte natuur. Als uitstapje kun je het wandelpad Gobbins Cliff bewandelen.

Er valt nog veel meer over Noord-Ierland te schrijven. In mijn ogen is Noord-Ierland een must voor reizen naar Europa.

Schotland

Ook Schotland is werkelijk een schitterend land en hoort op je lijstje bij reizen naar Europa. De natuur in Schotland is prachtig. Veel toeristen gaan naar Schotland voor de Schotse Hooglanden. Verder is het bijwonen van de Highland Games een bijzondere ervaring. Wat ik niet verwachtte is het feit dat er honderden eilanden bij Schotland horen.

De hoofdstad van Schotland is Edinburgh. Andere steden die de moeite waard zijn om te bezoeken zijn bijvoorbeeld Glasgow en Falkirk.

Wales

Voor mij was dit eigenlijk een onbekend land dat in het westen van Groot-Brittannië ligt. In Wales vind je veel kastelen. Dus als je een liefhebber van kastelen bent hoort Wales bij je reizen naar Europa. Mooie kastelen in Wales zijn onder andere Beaumaris Castle, Caernarfon Castle en Conwy Castle.

Als je van mooie natuur houdt, dan is een bezoek aan Snowdonia National Park aan te raden. Dit nationale park is prima geschikt voor wandel- en fietstochten. Ook zijn er mooie karakteristieke dorpjes in het park. Een ander mooi nationaal park in Wales is het Brecon Beacons National Park. Hierin liggen vier bergketens. Maar er zijn ook graslanden, grotten en beboste kloven.

Reizen naar Europa, Oost-Europa

Oost-Europa bestaat uit de landen Bulgarije, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Rusland en Wit-Rusland. Hieronder beschrijf ik kort de landen en de toeristische trekpleisters.

Bulgarije

De hoofdstad van Bulgarije is Sofia. Dit is een mooie stad. Andere grote steden in Bulgarije zijn onder andere Plovdiv, Varna en Burgas. Veel toeristen die naar Bulgarije gaan komen er voor een strandvakantie aan de Zwarte Zee. Bekende badplaatsen zijn Sunny Beach en Golden Sands.

Naast lekker zonnen op het strand aan de Zwarte Zee kun je in Bulgarije ook mooie bergtochten maken. Er zijn namelijk verschillende bergketens, zoals bijvoorbeeld het Balkangebergte en het Rodopegebergte. En de Bulgaren hebben meer dan vijfduizend gemarkeerde wandelroutes aangelegd. Dus je kan als wandelaar je lol op in Bulgarije.

Reizen naar Europa, Zuid-Europa

Zuid-Europa bestaat uit de landen Albanië, Bosnië en Herzegovina, Cyprus, Griekenland, Italië, Kroatië, Macedonië, Malta, Monaco, Montenegro, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, het Europese gedeelte van Turkije en Vaticaanstad. Hieronder beschrijf ik kort de landen en de toeristische trekpleisters.

Spanje

Spanje is een erg populair vakantieland. Veel mensen gaan naar Spanje vanwege het fijne milde klimaat. Maar Spanje heeft veel meer te bieden dan alleen het mooie weer. Verder heeft Spanje namelijk veel mooie natuur, zoals mooie stranden, kliffen en baaien. En Spanje heeft een aantal schitterende natuurparken, zoals onder andere Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Park Cabrera, Caldera de Taburiente en Garajonay. In totaal kent Spanje 15 nationale parken. Dus voor de natuurliefhebbers is er genoeg te zien.

Maar ook liefhebbers van steden komen aan hun trekken in Spanje. Het land heeft namelijk een behoorlijk aantal mooie steden met historische gebouwen. Voorbeelden van mooie steden zijn onder andere Granada, Valencia, Barcelona, Malaga, Madrid en San Sebastian. Op de pagina Reizen Naar Spanje vind je meer informatie over Spanje.