Reizen naar Australië gaat over het land Australië. Australië bestaat uit staten en territoria. Kort beschrijf hieronder ik de staten en territoria. Je vindt op deze pagina met name reisinformatie over reizen naar Australië. Maar ook vind je hier aanbieders van reizen naar Australië.

Reizen naar Australië, Nieuw Zuid-Wales

Nieuw Zuid-Wales heeft een kleine smalle kuststrook. Daarnaast heeft de staat een aantal bergachtige gebieden. Veel toppen van deze bergachtige gebieden zijn hoger dan duizend meter. Verder heeft Nieuw Zuid-Wales erg veel agrarische vlaktes, maar ook woestijnachtige gebieden. Toeristen gaan voor reizen naar Australië vooral naar deze staat vanwege de bergen en de hoofdstad Sydney.

Blue Mountains

De dichte eucalyptusbossen geven de lucht een blauwe gloed. Daarom draagt dit gebergte de naam Blue Mountains. Je vindt hier onder andere inheemse dieren, ravijnen en watervallen. Het is een gigantische wildernis. En het gebied staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Verder is er een mooi rotsformatie te zien bij Echo Point. Deze rotsformatie noemt men ook wel de Drie Zusters. De Aboriginals denken namelijk dat hier drie zussen versteend zijn.

Hunter Valley

Hunter Valley is de oudste wijnstreek van Australië. In 1824 werd hier de eerste wijndruif geplant. Het is door rivieren geslepen vallei. En je vindt er meer dan honderd wijnmakerijen. Naast het wijnproeven kun je hier ook heerlijk eten in de beste restaurants van Australië. Verder kun je er golfen, fietsen, ballonvaren en paardrijden. Als je van festivals houdt, dan kmo je hier ook aan je trekken. De aan te raden festivals zijn het Hunter Valley Vintage Festival, Opera in the Vineyards en Jazz in the Vines Festival.

Reizen naar Australië - Snowy Mountains
Snowy Mountains in Australië. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kosciuszko_Road,_towards_Charlotte_Pass.jpg.

Snowy Mountains

Dit gebergte is het hoogste gebergte van het vaste land van Australië. Het hoogste punt heet Mount Kosciuszko. Deze berg is tweeduizend tweehonderdachtentwintig meter hoog. Het gebergte is onderdeel van de Australische Alpen. De sneeuw valt meestal in de maanden juni, juli en augustus. In de bergen komen verschillende bedreigde diersoorten voor, zoals de Corroboreeschijnpad en de Burramys Parvus. Verder komen er ook wilde paarden voor.

Sydney

De hoofdstad van de staat Nieuw Zuid-Wales is Sydney. Op het moment van schrijven heeft Sydney bijna vijf miljoen inwoners. Daarmee is het de grootste stad van het land. Daarnaast is Sydney ook nog de oudste stad. De stad ligt aan de Tasmanzee in het zuidoosten. Bekende gebouwen van Sydney zijn bijvoorbeeld het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge. Als je naar het strand wilt gaan moet je Bondi Beach bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het Sydney Aquarium, Chinatown en de Royal Botanis Gardens.

Reizen naar Australië, Victoria

Victoria ligt in het zuidoosten en is de kleinste staat van het vaste land. De staat is vernoemd naar de koningin Victoria. De vier grootste steden van Victoria zijn Melbourne, Geelong, Ballarat en Bendigo. Victoria heeft veel verschillende landschappen, zoals de Australische Alpen, steppes en een weelderig plantenlandschap langs de Murray rivier.

Melbourne

Melbourne is de hoofdstad van de staat Victoria. De stad heeft mooie festivals en je kunt er goed winkelen. Verder is het de stad om uit eten te gaan en bijzondere kunt te bewonderen. Maar Melbourne houdt ook grote sportevenementen zoals bijvoorbeeld de Australian Open en de Grand Prix. Als je van oude architectuur houdt, dan is Melbourne zeer de moeite waard. Je vindt er veel oude gebouwen in Victoriaanse en Neogotische bouwstijl.

Great Ocean Road

Dit is een werkelijk schitterende route langs de zuidkust van Victoria. Naast waanzinnig mooie uitzichten over de oceaan vind je er leuke pittoreske stadjes aan de kust. Het hoogtepunt van de route zijn de Twaalf Apostelen. Dit zijn bijzondere rotsformaties die vooral mooi zijn bij zonsopgang en zonsondergang.

Philip Island

Dit eiland staat bekend als het pinguïn eiland. Het is een eiland met een mooi bijzonder landschap. De pinguïns houden er elke dag bij zonsondergang een parade. Zij gaan dan naar het strand om hun hollen op te zoeken. Echt een heel schattig gezicht. Het zijn overigens de kleinste pinguïns ter wereld die hier leven.

Gippsland

Dit gebied is kenmerkend vanwege zijn helderblauwe meren en witte duinen van soms wel achtendertig meter hoog. Je kunt hier prachtig zeilen over de meren en de rivieren van Gippsland. Verder zijn er veel verschillende baaien en havenstadjes waar je aan kunt meren. Als je hier dan toch bent moet je echt 90 Mile Beach bezoeken. Dit is een ongelooflijk lang wit zandstrand met hele hoge witte duinen.

Reizen naar Australië - Grampians National Park
Uitzicht vanaf Reeds Lookout, Grampians National Park, Australië. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:150815-024_Reeds_Lookout.jpg.

Grampians National Park

Dit is een heel populair nationaal park. Hier kun je onder andere de kangoeroes en koala’s bewonderen. En verder vind je er een heel mooi landschap bestaande uit bergen, kliffen en rotswanden. De mooiste tijd om naar Grampians National Park te gaan is in de Australische lente. Het park is dan één grote mooie bloemenzee. In het park vind je ook de MacKenzie Falls. Dit zijn erg mooie watervallen. Daarnaast zijn er in het park mooie uitzichtpunten zoals bijvoorbeeld de Reeds Lookout en The Balconies.

Murray River

Deze rivier is de grootste rivier van het land. Vooral de omgeving van de rivier is erg mooi. Je vindt er bijvoorbeeld rode gombomen, hoge kliffen en gekleurde aarde. Maar ook vliegen er veel verschillende kleurrijke vogels rond. Het is zeker aan te raden een kano te huren om heerlijk de rivier af te zakken. Kaarten en routes zijn over het algemeen te krijgen bij de kanoverhuurder. Het is ook mogelijk tochten van meerdere dagen te maken.

Reizen naar Australië, Queensland

Ook deze staat is vernoemd naar koningin Victoria. De hoofdstad van Queensland is Brisbane. Het noorden van de staat is tropisch en het zuiden is subtropisch. De Steenbokskeerkring deelt de staat in tweeën. In het noorden van de staat vind je het driehoekige schiereiland Kaap York. Verder heeft Queensland in het oosten een lange kust aan de Stille Oceaan. En staat bekend vanwege de vele zonuren.

Brisbane

Volgens zeggen is Brisbane schoon, is het klimaat zacht en heerst er een relaxte sfeer. Brisbane ligt aan de Brisbane rivier tussen heuvels. In de stad vind je een kunstmatig zandstrand waar je heerlijk een duik kunt nemen. Er zijn veel gezellige marktjes. De actievelingen onder ons kunnen de Story Bridge of Mount Coot-Tha beklimmen.  Als je van dansen houdt, kun je tot s’avonds laat dansen op één van de dakterrassen in Fortitude Valley.

Fraser Island

Dit is een gigantisch zandeiland. Het schijnt dat dit eiland meer zandkorrels bevat dan de Sahara. De stranden zijn er mooi wit. Verder zijn er bijzondere zandsteenformaties en ook is er regenwoud. Je kunt hier met tachtig kilometer per uur over het strand razen. Een spectaculaire ervaring lijkt mij. Je rijdt niet alleen over strand, maar ook over bosrijke en hobbelige zandwegen. Verder is er een mooi meer genaamd Lake McKenzie. Het water van dit meer is helderblauw. Je kunt hier heerlijk zwemmen. Dat is niet mogelijk in de zee rondom het eiland, want hier zwemmen haaien en de stroming is hier erg sterk.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is een gigantisch koraalrif. Dit koraalrif is meer dan tweeduizend kilometer lang. Het is er prachtig om te duiken. Er is een grote biodiversiteit. Je vindt er duizenden verschillende dieren, zoals haaien, dolfijnen en schildpadden. En er zijn ook duizenden verschillende vissoorten. Het water is ontzettend helder. Zelfs zo helder dat je onderwater meer dan vijftig meter ver kunt zien. Kun je nog niet duiken? Geen probleem. Overal kun je duikcursussen volgen en je brevet halen. Ideaal om te leren duiken op één van de mooiste duikplekken van de wereld.

Outback

Hier vind je uitgestrekte rode vlaktes die soms jaren geen regen hebben gezien. Het is een zeer indrukwekkend ruig landschap. Er zijn verschillende routes die je met een 4×4 kunt rijden, zoals de Oodnadatta Track, Gibb River Road of de Canning Stock Route. Elke route heeft zo zijn eigen charme. Naast het trekken met een 4×4 is het ook leuk om een kameeltocht te maken. Verder zijn er in de Outback nationale parken zoals bijvoorbeeld Kakadu National Park en Litchfield National Park.

Daintree National Park

Dit park bestaat uit het oudste regenwoud ter wereld. Je kunt er wandelen en paardrijden. Ook kun je midden in het park overnachten. Voor het behoud van het regenwoud staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst. In dit regenwoud staan bomen die meer dan vijfentwintighonderd jaar oud zijn. Verder zijn er duizenden verschillende plantensoorten, zoals gigantisch hoge palmen en schitterende bloemen. Om maar niet te spreken van de unieke dieren die hier leven. Maar pas wel op voor de krokodillen die je hier tegen kunt komen.

Reizen naar Australië, West-Australië

In dit deel zetten de Nederlanders als eerste voet aan land. Toen heette het Nieuw-Holland. De staat bestaat voornamelijk uit woestijn. Verschillende woestijnen zoals bijvoorbeeld de Grote- en Kleine Zandwoestijn, de Gibsonwoestijn en de Grote Victoriawoestijn. Naast woestijn heeft West-Australië langs de kust verschillende eilanden. Verder wint men er goud tussen Perth en Kalgoorie. En in het uiterste noorden ligt een mineraalrijk plateau genaamd Pilbara. Toch heeft West-Australië veel te bieden en daarom mag deze staat op je lijstje voor reizen naar Australië.

Reizen naar Australië - Purnululu National Park
Purnululu National Park in Australië. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:00_2161_Purnululu-Nationalpark_-_Western_Australia.jpg.

Purnululu National Park

Dit park is kenmerkend vanwege de mystieke natuur. Het is namelijk niet erg toegankelijk, maar wel schitterend. Purnululu National Park ligt ongeveer tweehonderd meter hoger dan de omgeving. Er zijn valleien en ravijnen die verschillende kleuren gesteente hebben. Je hebt er heel aparte rotsen in de vorm van bijenkorven met zwarte strepen. Mede om die reden staat het park op de Unesco Werelderfgoedlijst. De mooiste manier om deze rotsen te bekijken is per helikopter. Maar het is ook mogelijk het park met een 4×4 te bekijken.

Broome

Broome is een kustplaats in het noorden. Er wonen maar veertienduizend mensen. Een beetje vergelijkbaar met de plaats Harlingen. Vroeger viste men hier vooral naar parels. Doordat hier in het verleden mensen uit de hele wereld parels kwamen zoeken is er een multiculturele samenleving. Nu zijn er nog steeds parelvissers. Er heerst een relaxte sfeer in het stadje. Ook zijn er beroemde festivals, zoals de Chinatown Street Party en de Dragon Boat Classic. Als je wilt relaxen op één van de mooiste stranden van de wereld, dan moet je naar Cable Beach. En als je van vogels houdt, dan is het Broome Bird Observatory niet te missen.

Perth

Perth is de hoofdstad van West-Australië. De stad ligt echt schitterend aan de Swan River. En in het oosten zie je de heuvels van de Darling Ranges. Voor een mooi uitzicht op de stad kun je de Bell Tower beklimmen. In Perth vind je mooie oude gebouwen zoals de St George Cathedral. Ook kun je goed winkelen in Perth. Als je uit wilt rusten, dan kan dat in Kings Park. Na het rusten wandel je door de botanische tuinen in het park.

The Pinnacles

Ook wel Nambung National Park genoemd. Het park bestaat uit zand met duizenden kalkstenen pilaren of menhirs. Deze kalkstenen pilaren zijn overblijfselen van fossiele plantenresten. Het is een erg vreemd gezicht. het lijkt wel of je op één of ander buitenaards landschap bent. Vooral als de zon laag staat heeft het landschap iets heel mysterieus.

Reizen naar Australië - Ningaloo Reef
Walvishaai in Ningaloo Reef, Australië. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Requin_baleine_ningaloo_reef.JPG.

Ningaloo Reef

Dit rif ligt in het Ningaloo Marine Park. Het is een prachtplek om te duiken en nog makkelijk bereikbaar ook. Bij goed zicht kun je het koraalrif al vanaf het strand zien. Je kunt er meer dan tweehonderd soorten koraal bewonderen. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende kleurrijke vissen. En tussen maart en juni zwemt hier de walvishaai. Deze haai is gigantisch, maar doet geen vlieg kwaad. Ze leven namelijk van plankton en mensen laat hun koud.

Reizen naar Australië, Zuid-Australië

De hoofdstad van Zuid-Australië is Adelaide. De staat is de droogste staat van heel Australië. Het grootste deel is dor en droog. Er liggen drie woestijnen in deze staat, namelijk de Grote Victoriawoestijn, de Simpsonwoestijn en de Tirariwoestijn. Maar er zijn toch veel bezienswaardigheden zoals de ongerepte natuur, unieke dieren, ruige bergen, de cultuur en de schitterende kustlijn. Daarom breng je voor reizen naar Australië een bezoekje aan Zuid-Australië.

Adelaide

In Adelaide vind je mooie parken en schitterende oude gebouwen. Het is een stad die leeft. Er zijn leuke café’s en indrukwekkende kunstfestivals, zoals bijvoorbeeld het Festival of Arts. Dit festival duurt maar liefst drie weken. Er komen duizenden bezoekers op af. Als je van musea houdt, dan breng je een bezoek aan het South Australian Museum. Hier vind je de grootste tentoonstelling van de Aboriginal cultuur.

Flinders Ranges

Dit is één van de oudste landschappen ter wereld. Het is een gebergte dat bestaat uit ruige bergen, diepe dalen en veel wilde dieren. En daartussen tref je de bekende rode aarde. De Aboriginals denken dat dit gebied is ontstaan uit oerslangen en reuzen. Je kunt er stevige wandeltochten maken. Het is overigens een beschermd gebied dat in het gelijknamige nationale park ligt. De tochten starten vaak in Wilpena Pound Resort. Hier kun je ook overnachten. De beste periode om te wandelen is tussen mei en oktober. Want dan is het niet al te heet.

Alice Springs

Alice Springs is een kleine stad met ongeveer dertigduizend inwoners. Maar er komen jaarlijks wel meer dan vierhonderdduizend toeristen. En dat is niet voor niks. Want Alice Springs is een prima uitvalsbasis voor bijvoorbeeld Kings Canyon en Uluru. Kings Canyon is een oeroud landschap dat bestaat uit kliffen, palmbomen en zandstenen wanden van meer dan honderd meter hoog. Uluru is een gigantisch grote rode rots midden in vlak landschap. Verder heeft Alice Springs een klein centrum met moderne winkels en goede restaurants.

Reizen naar Australië - Coober Pedy
Coober Pedy in Australië. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coober_Pedy_-_01.jpg.

Coober Peby

Coober Peby is een opaal mijnstadje en ligt diep in de outback van het zuiden van Australië. Het kan er overdag meer dan zestig graden worden en s’nachts is het er rond het vriespunt. Een erg groot temperatuurverschil dus. Er zijn altijd hevige zandstormen aan het begin van het jaar. Het is niet echt een pittoresk plaatsje, maar wel erg bijzonder. Het geeft je echt een gevoel dat je totaal in de Outback bent. Veel van het leven vindt ondergronds plaats. Er zijn bijvoorbeeld ondergrondse kerken, hotels en winkels.

Reizen naar Australië, Tasmanië

Tasmanië is een eiland ten zuidoosten van Australië. De Tasmaanse wildernis staat op de Unesco Werelderfgoedlijst vanwege de natuur en de cultuur. Alleen op Tasmanië loopt nog steeds de Tasmaanse duivel in het wild rond. Het is een dier dat veel eet en erg wreed is. Maar er zijn nog veel meer dieren die alleen nog op Tasmanië voorkomen. En de lucht in Tasmanië is één van de meest zuivere luchten in de wereld. Kortom zeer de moeite waard voor reizen naar Australië.

Hobart

Hobart is een leuke en sfeervolle stad. En het is de hoofdstad van Hobart. Het is een erg oude stad en dat komt naar voren in de koloniale gebouwen. Hobart is één van de best geconserveerde koloniale steden. Daarom lijkt het alsof je bijna tweehonderd jaar terug in de tijd gaat. De markt in de wijk Salamanca moet je bezocht hebben. Verder is Hobart een havenstad verdeelt over zeven verschillende heuvels. En ligt de stad in een prachtige omgeving.  Een heel bekende bootrace is de Sydney to Hobart Yacht Race.

Freycinet National Park

Freycinet National Park is een groot nationaal park met bergen, lagunes en mooie witte stranden. Het ligt op een schiereiland in het oosten van Tasmanië. Je kunt er schitterende wandeltochten door de mooie natuur maken. Een mooi uitzicht heb je bij Wineglass Bay. Verder kun je mooie kayaktochten maken. Je kunt niet alleen dagtochten maken maar ook kayaktochten van meerdere dagen met een gids. Ook als bergbeklimmer kom je hier aan je trekken. Vooral Coles Bay vinden klimmers erg interessant.

Reizen naar Australië - Overland Track
De Overland Track in Tasmanië. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Overland_Track_Past_Cradle_Mountain.jpg.

Overland Track

Op Tasmanië vind je veel schitterende natuur. En wat is er nu mooier dan door deze natuur te wandelen. En dat is mogelijk. Je kunt namelijk de beroemde Overland Track wandelen. Het is een wandelroute van ongeveer vijfenzestig kilometer. En je kunt de tocht in zes dagen lopen. Je komt langs Cradle Mountain en Lake St Clair.  Dit is een nationaal park met gletsjers, diepe valleien, uitgestrekte bossen, kolkende rivieren en schitterende watervallen.

Heritage Highway

Een mooie manier om het eiland te verkennen is Heritage Highway. Deze weg loopt dwars door Tasmanië. Langs de weg kom je alles tegen wat Tasmanië te bieden heeft. Je ziet onder andere mooie berglandschappen, pittoreske dorpjes, kleurrijke bloemenvelden en oude windmolens. Vooral het dorpje Ross os zeer de moeite waard om te bezoeken.

Reizen naar Australië, Australian Capital Territory

Australian Capital Territory is een klein gebied dat zelfsturend is. In dit gebied ligt de hoofdstad van Australië genaamd Canberra. Verder bestaat het gebied uit jungle. Volgens de Australiërs heb je als toerist weinig te zoeken in Canberra. En dat zegt in mijn ogen wel genoeg. Natuurlijk kun je er wandelen en winkelen, zoals in veel grote steden. Maar daarvoor zou ik niet naar Canberra reizen. Eerder voor het gebied buiten de stad. In Tidbinbilla Nature Reserve bijvoorbeeld kun je de typische Australische dieren tegenkomen, zoals kangoeroes, koala’s en emoes. En de Murrumbidgee rivier is zeer geschikt om in te kanoën.

Reizen naar Australië, Northern Territory

De hoofdstad van dit Noordelijk Territorium is Darwin. Het Noordelijk Territorium is één groot natuurgebied. Hierin liggen de twee drukst bezochte nationale parken van Australië, namelijk Kakadu National Park en Uluru-Kata Tjuta National Park.

Uluru

Uluru heette voorheen Ayers Rock. Het is een grote rode monoliet. Deze rode rots heeft een omtrek van drie komma zes kilometer en is driehonderdachtenveertig meter hoog. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang is het schitterend om te zien wat het licht met de rots doet. Dichtbij liggen de aparte rotsen genaamd The Olga’s.

Reizen naar Australië - Kakadu National Park
Kakadu National Park in Northern Territory. Licentie vind je hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ubirr_Kakadu_National_Park_Australia.jpg.

Kakadu National Park

Dit is een schitterend nationaal park met veel schatten van de Aboriginal cultuur. Het Kakadu National Park staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Veel toeristen gaan als ondereel van reizen naar Australië langs het Kakadu National Park. Het is een ontzettend groot park met heel verschillende landschappen. Je ziet er duizenden verschillende dieren en planten. Leuk om te weten is het feit dat Aboriginals een groot gedeelte van het park verhuren aan de regering om te gebruiken als nationaal park.

Arnhemland

Arnhemland is een heel apart en geheimzinnig gebied. En nee, het is niet vernoemd naar de plaats Arnhem. Het is vernoemd naar de boot Arnhem waarmee Willem van Colster langs de kust voer. In Arnhemland hebben de Aboriginals lang in alle rust kunnen leven. Dat komt vanwege de onherbergzaamheid van het gebied. In 1931 is het officieel een Aboriginal reservaat geworden. Daarom is het van de buitenwereld afgesloten. Maar een beperkt aantal mensen mogen het Arnhemland bezoeken. En daarom blijft het een schitterend onherbergzaam natuurlijk gebied.

Reizen naar Australië, Norfolk eiland

Norfolk is een door James Cook ontdekt eiland. Hij noemde het eiland een paradijs. En dat terwijl James Cook een gebied niet snel een paradijs noemde. Dus dat zegt wel wat. Van 1788 tot 1854 werden hier gevangenen gedropt. Maar tegenwoordig zijn er vooral relaxte bewoners die van de natuur genieten. Op Norfolk vind je plezier, ontspanning en avontuur. Verder kun je jezelf er flink laten verwennen.

Natuur Norfolk eiland

Norfolk eiland heeft een prachtige natuur. Je vindt er groene glooiende heuvels, een kust met lagunes en de schitterende zwemplaatsen tussen de rotsen. Verder heeft het eiland botanische tuinen en mooie picknick en barbecue plaatsen. In het nationale park zijn schitterende wandelpaden uitgezet.