Reizen naar Afrika gaat over het continent Afrika. Kort beschrijf ik de landen die tot dit continent horen. Hier vind je met name reisinformatie over reizen naar Afrika.

Reizen naar Afrika, West-Afrika

Benin

Benin is een lang land. En heeft een kleine smalle kust. Aan de kust vind je de grootste steden. Het land heeft een nationaal park genaamd Pendjari Nationaal Park. In dit park vind je veel dieren regionale dieren, zoals leeuwen, hyena’s, giraffes, olifanten en apen. Verder is het land heel arm. En ze doen er aan voodoo.

Burkina Faso

Burkina Faso heette eerst Upper Volta. En hoort tot één van de meest arme landen ter wereld. Maar het is wel een land met een mooi Afrikaans landschap. Dit landschap bestaat is voor een groot deel glooiend. Verder zijn er een aantal heuvels. Alleen in het zuidwest is een zandsteengebergte. De hoogste top is 749 meter hoog. Deze top heet Ténakourou. Met steile kliffen eindigt dit gebergte.

Congo

Congo heeft prachtige natuur met vulkanen, bergen, oerwouden en watervallen. Verder vind je er tropische regenwouden. Twee te bezoeken parken zijn het Virunga National Park en het Garamba National Park. Dieren die in het land voorkomen zijn onder andere neushoorns, olifanten, leeuwen, giraffes, nijlpaarden, zebra’s, krokodillen en gorilla’s. Ook kun je er wilde stammen tegenkomen.

Equatoriaal-Guinea

Equatoriaal-Guinea is een klein, tropisch land en was een voormalige Spaanse kolonie. Dit land is niet echt bekend bij de toerist. Maar herbergt enkele juweeltjes, zoals het Monte Alen nationaal park. Dit is het enige Spaanssprekende land in Afrika. De hoofdstad van dit land is Malabo. Verder is er een eiland genaamd Bioko. Dit eiland is behoorlijk welvarend. Dit komt door de inkomsten uit olie. Ook zijn er parelwitte zandstranden. Die vind je namelijk op het eiland Corisco.

reizen naar Afrika - Gabon
Zomaar een weg in Gabon. Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Gabon

Het landschap van Gabon is te verdelen in drie delen. Ten eerste is er de smalle kustvlakte. Ten tweede het heuvelachtige binnenland en ten derde de savannes in het oosten en zuiden. Verder bestaat het merendeel uit tropisch regenwoud. In Gabon is Frans de officiële taal. Door houtkap, olievoorraden en andere grondstoffen is Gabon een relatief rijk land. Maar slechts de kleine elite profiteert hiervan. Er zijn dertien nationale parken. Waar je mooie flora, laagland gorilla’s, chimpansees en bosolifanten kunt tegenkomen.

Gambia

Vooral tijdens de wintermaanden is Gambia de bestemming om te bezoeken. De temperatuur is er dan heerlijk. Het land heeft een aantal mooie natuurparken. Zoals Kiang West National Park, Bijilo Park of Abuko Nature Park. Er zijn voldoende mogelijkheden om vanaf het water de omgeving te verkennen. Verder is het op de schitterende stranden prima uit te houden. Met name Sanyang Beach is erg populair. Gambia is populair om zijn strandvakanties. Dat komt door het warme klimaat en ook door de vele zonuren.

Ghana

De bevolking van Ghana is vriendelijk. Mooie festivals en traditionele feesten kun je bewonderen. Verder heeft het land een lange kustlijn. Wel is een deel ervan vuil. Maar de meeste stranden zijn paradijselijk. Ook heeft Ghana veel flora en faunate bieden.Je vind er regenwoud, nationale parken met veel watervallen. Maar ook vind je er veel wilde diersoorten, zoals olifanten, krokodillen en antilopen. De mensen eten hier pittig en gekruid. Vooral bekend zijn de gerechten bakbanaan, pindasoep en vissoep. En Ghanezen lusten wel een biertje.

Guinee

Guinee is verdeeld in vier regio’s. Ten eerste Guinee-Maritime, ten tweede Moyenne-Guinee, ten derde Haute-Guinee en ten vierde Guinee-Forestière. Verder is Guinee het meest natte land van West-Afrika. De grootste toeristische trekpleister is de ongerepte natuur. De infrastructuur is er prima, dus je kunt makkelijk door het hoogland de dichte wouden in het zuidoosten bereiken. Dat Guinee maar één nationaal park heeft, namelijk Badiar. Vind ik apart. En dat terwijl Guinee een zeer divers wildbestand heeft. Verder vind je één van de mooiste zandstranden van Guinee bij Cape Verga.

Guinee-Bissau

Guinee-Bissau staat bekend om de Bijagóseilanden. Op deze eilanden vind je twee nationale parken. In de parken zijn onder andere zeekoeien, nijlpaarden en krokodillen. Ook komen er jaarlijks bijna één miljoen trekvogels naar deze eilanden. Dit is werkelijk schitterend om te zien. Verder is Guinee-Bissau een grote producent van cashewnoten. Deze noten groeien aan struiken die je overal tegenkomt. De inwoners zijn vaak prima houtsnijders. Daarom kun je overal mooie houtsnijwerken kopen. Helaas zijn de meeste mensen arm.

Ivoorkust

Ivoorkust heeft ruige stranden, mooie ongerepte regenwouden en ook grote steden. Verder heeft Ivoorkust de grootste kerk ter wereld. Één van de mooiste nationale parken is Tai National Park. In de eerste plaats vind je in dit park één van de laatst overgebleven maagdelijke regenwouden van West-Afrika. Kenmerkend voor deze regenwouden zijn de meer dan 50 meter hoge bomen en kleine beekjes. Maar ook kun je hier dwergnijlpaarden en chimpansees tegenkomen. De hoofdstad is Yamoussoukro. In deze stad vind je bijvoorbeeld een kerk waarin plek is voor 18.000 mensen. Ook zijn er veel wolkenkrabbers.

Kaapverdië

Kaapverdië bestaat uit eilanden die ten zuiden van de Canarische eilanden liggen. Met haar subtropische klimaat is het een prima bestemming voor zonaanbidders. Vooral voor bergbeklimmers, wandelaars en duikers is Kaapverdië aantrekkelijk. Maar ook als je wilt ontspannen op één van de mooie stranden is Kaapverdië een prima bestemming. Vooral in de winter is de temperatuur er heerlijk. Daarom is het een geliefde bestemming in de winter. Ook vanwege de reistijd van ongeveer 6 uur maakt dat de Kaapverdische eilanden aantrekkelijk zijn.

Kameroen

In Kameroen vind je mooie gevarieerde natuur en veel biodiversiteit. Kameroen heeft 7 nationale parken waar je onder andere grotten, regenwouden, rotsen, watervallen en veel verschillende dieren vindt. Voorbeelden van dieren die in Kameroen leven zijn olifanten, giraffen, leeuwen, krokodillen, nijlpaarden en chimpansees. Toeristen gaan naar Kameroen vooral vanwege Mount Cameroon. Dit is een 4 kilometer hoge vulkaan. Vooral in het gebied nabij en op de vulkaan vind je veel biodiversiteit. Aan de kust vind je mangrovebossen, moerassen en smalle zandstranden. En in het noorden vind je tenslotte ook nog woestijn. Kortom een aantrekkelijke bestemming voor reizen naar Afrika.

Liberia

Meest bekend zijn de rotsformaties bij Blo Degbo. Deze rotsen liggen in de buurt van Paynesville Monrovia en hebben de vorm van een gezicht. Verder is het Sapo National Park een toeristische trekpleister. Buiten de steden reizen kan gevaarlijk zijn. Maar het Liberiaanse regenwoud is zeer de moeite waard. Je kunt er veel verschillende dieren tegenkomen, zoals onder andere luipaarden, olifanten en miereneters. Als je lekker op het strand wilt liggen, dan moet je naar Golden Beach, ELWA beach of Denkers beach. Maar voor golfsurfen kun je het beste naar Robertsport. En je kunt er in tenten op het strand overnachten. Verder is de Waterside Market natuurlijk noemenswaardig.

Mali

Mali ligt te midden van onder andere de landen Algerije, Niger en Mauritanië. Een land waar de woestijn de Sahara steeds groter wordt. Verder zijn er droge grasvlaktes en in het zuiden savannes. Ook is er een nationaal park, namelijk Parc National du Mali. Je kunt er mooie wandelingen maken. Vooral de moeite waard om te bezoeken zijn de Bandiagara Cliffs. De wandeltocht door deze kliffen is een aanrader. Je vind er onder andere lemen huizen. En je kunt de lokale bevolking zien worstelen. Maar vooral de vallei is indrukwekkend.

Mauritanië

Eindeloos golvende zandduinen kenmerken Mauritanië. Dat komt doordat 90 procent van het land in de Sahara ligt. De bevolking bestaat voornamelijk uit nomaden. Dit zijn onder andere Arabische Berbers en Negroïde mensen. Het nationale park van Mauritanië heet Banc d’Arguin. Hier overwinteren miljoenen trekvogels. Als je van drukke markten en Franse restaurants houdt, bezoek dan vooral de hoofdstad Nouakchott. De bevolking is hangt vooral het islamitische geloof aan. Je kunt er beter niet in de zomermaanden komen. Want dan is het ontzettend heet. Maar de rest van het jaar is het er goed toeven.

Niger

Niger heeft ontzettend veel natuurschoon. Verder staat het land ook bekend om de traditionele stammen. Je vind er vooral woestijn. Maar verder ook vulkaangebergte. Zoals in veel landen in Afrika kun je er onder andere olifanten, giraffen, leeuwen en nijlpaarden tegenkomen. De bevolking leeft met name in de valleien aan de rivier de Niger. Vooral de Ténéréwoestijn is één van de mooiste woestijngebieden ter wereld. Als je van 4×4 rijden houdt, dan is het Airgebergte en de Teneré aan te raden.  Dus als je gaat reizen naar Afrika mag ook Niger niet ontbreken.

reizen naar Afrika - Nigeria
Moshra tuinen in Nigeria. Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en

Nigeria

Gashaka is het grootste natuurgebied van Nigeria. Dit gebied is de overgang tussen de Sahel en de Sahara. Het noorden is vooral vlak. Maar het zuiden is erg afwisselend. Je vindt er onder andere diepe valleien, kliffen en snelstromende rivieren. Op trektochten kun je  Reuzenzwijnen, Buffels en Afrikaanse Goudkatten ontmoeten. Verder zijn er meer dan 500 vogelsoorten.

Zuidelijker richting Cross River State is een groot nationaal park. Hier kun je West-Afrikaanse Gorilla’s tegenkomen. Je kunt een rustig boottochtje maken over de Cross River. Maar verder kun je ook een stevige tocht naar de top van Mbe bergen of het Obudu plateau maken.

Nigeria heeft nog veel meer te bieden. Dus, als je gaat reizen naar Afrika, dan behoort Nigeria ook een plek in je reisschema te krijgen.

Senegal

Bij reizen naar Afrika hoort een bezoek aan Senegal. Senegal is vooral een winterzon bestemming voor Nederlandse toeristen. Dat kom vooral door de lekkere temperatuur en de goede cultuur van het land. En het is maar zes uur vliegen vanaf Nederland. Ook bezoeken toeristen Senegal vanwege de natuur. Denk hierbij aan Nationaal park Djoudj, Lago Rosa of het Nationaal Park Niokolo Koba. Deze natuurlijke bezienswaardigheden zijn anders. Daarom heeft Senegal een duidelijk eigen karakter in vergelijking met andere Afrikaanse landen. In Petite Côte zijn de mooiste stranden te vinden. Verder kun je een bezoek brengen aan het eiland Gorée, de stad Saint-Louis of de heilige stad Touba.

Sierra Leone

In Sierra Leone zijn veel mensen arm. Maar liefst 70% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Slechts een kleine elite profiteert van de diamantwinning. Toeristen komen naar Sierra Leone vooral om te relaxen aan de stranden. Er zijn witte zandstranden. verder vind je er boulevards met veel hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Maar ook tropische wouden, moerassen, bergen en meerdere wildreservaten vind je hier. In deze wildreservaten leven onder andere krokodillen, apen en veel vogelsoorten.

Togo

Togo is een zeer populair land onder de toeristen. En hoort op je lijstje als je wilt reizen naar Afrika. Er zijn vooral ongerepte kusten, mooie regenwouden en uitgestrekte savannes. De cultuur in Togo is heel divers. Dat komt door de bijna 40 verschillende etnische groepen die er wonen. Ook kun je oude voodoo rituelen leren en traditioneel Afrikaanse geneeskunde.  Verder kun je er winkelen op de drukke markten. Of gaan wandelen in de mooie bossen. Maar er zijn ook mooi stranden in Togo, zoals de stranden van Baguida en Avepozo. Het schijnen de mooiste stranden van de West-Afrikaanse kust te zijn.

Reizen naar Afrika, Oost-Afrika

Burundi

Burundi staat helaas bekend om de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Er is dan ook weinig toerisme in Burundi. De toeristen die er komen zijn echte avonturiers. Zij komen vooral voor de bergen en de tropische regenwouden. Verder heeft Burundi drie nationale parken. Door de hoge ligging van Burundi is de gemiddelde temperatuur slechts 20 graden celsius. De meest droge periode is van juni tot augustus. In Burundi spreken ze Frans en Kirundi.

Djibouti

Djibouti is één van de warmste landen van de wereld. Het merendeel van het land is woestijn. Sporadisch kom je er een stam tegen. Het toerisme staat hier op een laag pitje. Daarom leven veel mensen hier nog op traditionele wijze. Wel kun je er heel goed duiken aan de kust. De twee beste duikstekken zijn Les sept frères en De Golf van Tadjourah. Hier vind je onder andere de walvishaaien. In vergelijking met de omliggende landen is het er veilig. Veel mensen uit de omringende landen vluchten naar Djibouti. Maar door het woestijklimaat leven er bijna geen dieren in het wild. Ook is landbouw vrijwel onmogelijk in Djibouti. Eerlijk gezegd vind ik het geen aanrader voor reizen naar Afrika.

Eritrea

Eritrea is helemaal niet toeristisch ingesteld. Maar het is wel een land dat de moeite waard is om te bezoeken. Je kun heerlijk relaxen aan de Rode Zee. Er zijn mooie bergen en er is woestijn. Maar ook zijn er schitterende ruïnes. Bij de Dahlakeilanden kun je erg goed duiken. Verder is het klooster Debre Bizen de moeite waard om te bezoeken. Dit klooster is in 1361 gesticht. De hoofdstad van Eritrea is Asmara.

Ethiopië

Ethiopië heeft schitterende natuur. Dat is de reden waarom Ethiopië niet mag ontbreken in reizen naar Afrika. Er zijn ongeveer veertien nationale parken. In deze parken vind je zeldzame dieren, zoals leeuwen, nijlpaarden, olifanten en luipaarden. Maar ook zijn er watervallen, vulkanen en bergen. Verder vind je er zoutmeren, warmwaterbronnen en ravijnen.  En natuurlijk zijn er woestijnen. In deze woestijnen kun je nomadenvolken tegenkomen. Ten slotte is er ook nog de mooie stad Harar met haar 99 moskeeën. Kortom een heel mooi land om eens te bezoeken.

Kenia

Kenia heeft fantastische stranden aan de Indische Oceaan en tientallen mooie natuurparken. In de natuurparken kun je de Big Five bewonderen. En ook de meer actieve toerist komt aan zijn trekken in Kenia. Mount Kenya is bijvoorbeeld een graag beklommen berg onder bergbeklimmers. Met name de bergtop Lenana is erg populair. Je kunt in Kenia ook mooie duiktochten maken of andere watersporten beoefenen. Na deze activiteiten kun je ontspannen op één van de mooie stranden.

Maar ook het binnenland van Kenia is erg mooi. Hier wonen nog altijd traditionele stammen. Daarom is het binnenland zeker de moeite  waard om te bezoeken. Naast een schitterend landschap, flora en fauna, heeft Kenia een rijke cultuur. Er zijn bijvoorbeeld toeristische dorpen gebouwd, zoals Bomas of Kenya. Hierin staat de traditie van het land en de inheemse volkeren centraal. Bekende bestemmingen zijn onder andere  Mombasa, Malindi en Nairobi. Het komt erop neer dat bij reizen naar Afrika het land Kenia in de planning hoort.

Oeganda

Waarom Oeganda ook in je plan hoort als je gaat reizen naar Afrika, lees je hier. Want de Oegandezen zijn vriendelijke mensen. Ook de natuur is prachtig. Met het Rwenzori gebergte en het gigantische Victoriameer. Maar ook vanwege de groepen Gorilla’s bezoek je Oeganda. Deze kun je vinden in het Bwindi Impenetrable National Park. Je hebt er wel een gids nodig. De hoofdstad van Oeganda is Kampala. Dit is één van de veiligste steden van Afrika. Als je actief wilt zijn, dan kun je raften op de Nijl. Verder heeft Oeganda erg mooie natuurparken, zoals bijvoorbeeld het Queen Elizabeth National Park en het Kibale National Park. Maar ook Lake Mburo National Park is schitterend. Als je hier met je bootje vaart zwemmen veel nijlpaarden en krokodillen mee. Kortom Oeganda is een echte aanrader voor reizen naar Afrika.

Rwanda

Het landschap van Rwanda is heuvelachtig. Verder zijn er bergen, tropische regenwouden en vulkanen. Overal zijn theeplantages en akkers voor landbouw. Ook zijn er Nationale parken waar veel wilde diersoorten voorkomen, zoals gorilla’s, leeuwen, giraffen, olifanten en nijlpaarden. In het oosten van het land zijn weinig toeristen. Hier kun je goed op safari. Erg populair is Parc National des Volcans. In dit park kun je naast vulkanen ook berg gorilla’s tegenkomen.

reizen naar Afrika - Seychellen
Strand op de Seychellen. Licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Seychellen

De Seychellen zijn schitterende eilanden. Het zijn meer dan honderd eilanden bij de Afrikaanse oostkust. En minder dan een derde ervan is onbewoond. Je kunt er ontzettend mooi duiken vanwege de kleurrijke koraalriffen en de walvishaaien. Verder kom je er zeeschildpadden en papengaaivissen tegen. Ook is het natuurpark Vallée de Mai het bezoeken waard. Hier vind je onder andere de reusachtige palm Coco de Mer met de grootste kokosnoot van de wereld.

Somalië

Somalië is een land waar veel oorlogen hebben gewoed. Het grootste deel van het land is vlak en droog. Maar het land heeft ook bergketens, zoals het Karkaargebergte. Verder zijn er verschillende nationale parken en heeft het land een lange kustlijn met zandstranden. Vooral in het zuiden en langs de rivieren kom je wilde dieren tegen, zoals neushoorns, giraffes, cheeta’s en buffels.

Tanzania

Toeristen gaan vooral naar de oostkust van Tanzania. Daar vind je de azuurblauwe zee, de mooie stranden en eilanden zoals Zanzibar. Mooie nationale parken zoals Serengeti, Trangire en Selous liggen in het noorden van Tanzania. Maar ook in andere delen van Tanzania zijn mooie landschappen en wilde dieren. Verder kun je in Tanzania safari’s en lange wandelingen maken of duiken. Als je wilt relaxen na de inspanning kan dat prima in de luxe vakantieresorts.

Reizen naar Afrika, Centraal-Afrika

Centraal Afrikaanse Republiek

Het grootste deel van de bevolking van de Centraal Afrikaanse Republiek leeft in armoede. En ook één van de gevaarlijkste landen ter wereld.  Maar je vind er ook één van de grootste aaneengesloten regenwouden van de wereld. Hierin kom je onder andere olifanten, gorilla’s. rode buffels en slangen tegen. Verder leeft hier de Giant Eland. Dit is de grootste antilope ter wereld. Het is eigenlijk een prachtig land. Dit land heeft namelijk nog onaangetaste regenwouden.

Tsjaad

Tsjaad bestaat vooral uit woestijn en bergen. De hoogste berg van Tsjaad is Emi Koussi met een hoogte van 3415 meter. Deze berg ligt in het Tibestigebergte. Ook in Tsjaad zijn een aantal nationale parken. In deze parken kun je de wilde dieren die Afrika eigen zijn bewonderen. De hoofdstad van Tsjaad is Ndjamena. In het zuiden van Tsjaad bevinden zich de Equatoriaal-Afrikaanse savannebossen en savannen. Naar het noorden toe worden deze steeds droger en gaan over in steppen, woestijnsteppen en de Sahara woestijn. Eigenlijk kom je in Tsjaad bijna geen toeristen tegen. Dat komt doordat er vaak rebellen actief zijn.

Reizen naar Afrika, Zuidelijk Afrika

reizen naar Afrika - Angola
Pungo Andongo in Angola. Licentie: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en

Angola

Angola heeft een rijke flora en fauna. Er zijn verschillende nationale parken waarin de bekende Afrikaanse wilde dieren te zien zijn. Bij de grens heb je mooi uitzicht op de Epupa watervallen en de Kuene rivier. Dit is de natuurlijke grens met Namibië. De hoofdstad van Angola is Luanda. Omdat er veel oorlog is gevoerd kan je in het hele land op een landmijn stappen. Dus voorzichtigheid geboden. Maar er zijn wel prachtige nationale parken en restanten van Portugese ruïnes. Deze zie je vooral in de hoofdstad. Vanwege de veiligheid raad ik je niet aan Angola aan je plan voor reizen naar Afrika toe te voegen.

Botswana

Botswana is een ideaal land om op safari te gaan. In het noorden tref je het moerasgebied de Okavango Delta. En in het zuiden heb je de Kalahari woestijn. Omdat het hier in de woestijn ook regent, kom je er veel verschillende soorten wilde dieren tegen.In Botswana kun je niet alleen door de safariparken rijden, maar ook wandelen. Verder vind je er de schitterende Victoria watervallen.  Chobe National Park is het meest bekende wildpark van Botswana. Hier vind je de grootste olifantenpopulatie ter wereld.

Comoren

De Comoren bestaan uit drie eilanden en een paar kleinere eilandjes in de Indische Oceaan. De eilanden zijn ontstaan door vulkaanuitbarstingen. De hoofdstad van Comoren is Moroni. Andere grotere steden zijn Mutsamudu, Domoni en Fomboni. Je ving hier verschillende tropische regenwouden, vulkanen en graslanden. De Karthala krater heeft een diameter van drie bij vier kilometer en is de grootste actieve krater in de wereld. Ook is er veel gebergte. Rondom de eilanden kan je mooi duiken. Je vind er onder andere koraalriffen, mooi gekleurde vissen, dolfijnen en haaien.

Lesotho

Lesotho is ongeveer net zo groot als België. En heeft een ruig bergachtig gebied. Dit gebied kun je doorkruisen op de rug van een pony of met een 4×4. De hoofdstad van Lesotho is Maseru. Je zou het niet zeggen van een Afrikaans land. Maar het kan er erg koud zijn. Dat komt doordat het land ongeveer duizend meter boven de zeespiegel ligt. In de lagere delen kan de temperatuur tot -7 graden zakken en in de bergen zelfs tot -18 graden. Dus neem je winterkleren maar mee. Van mei tot en met september kan het in Lesotho flink sneeuwen.

Madagaskar

Madagaskar is een Franstalig eiland. Er zijn hier nog authentieke dorpen te vinden. Waarin nog steeds inheemse stammen leven. Bijvoorbeeld de Betsilo stam. Deze stam leeft in de buurt van Fianarantsoa. Maar toeristen komen vooral naar Madagaskar vanwege de natuur. Je vind er mooie landschappen met een grote biodiversiteit. Ook ontbreken de mooie uitzichten niet. Verder kan de actieve toerist hier ook aan zijn trekken komen. Je kunt bijvoorbeeld klimmen in het Andringitra gebergte en raften op de rivieren. Samengevat een must voor reizen naar Afrika vanwege vorenstaande.

Malawi

Malawi heeft de bijnaam Hart van Afrika. Deze naam heeft Malawi gekregen omdat het land alles bevat wat een Afrikaans land kan bevatten. Bijvoorbeeld ongerepte natuur met dichtbegroeide bossen, schitterende bergen en prachtige valleien. Maar ook het Malawimeer is uitzonderlijk mooi vanwege de vele kleurrijke vissen die er zwemmen. En natuurlijk de wilde dieren. Deze vind je vooral in het Nyika National Park en het Liwonde National Park. Malawi is zeker de moeite waard als je wilt reizen naar Afrika.

reizen naar Afrika - Mozambique
Strand van Ilha in Mozambique. Licentie zie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ilha_de_Mo%C3%A7ambique.jpg

Mozambique

De kust van Mozambique is bijna drieduizend kilometer lang. En bestaat vooral uit mangrove bossen. Maar er zijn ook witte zandstranden en helder blauw water. Je kunt hier mooi duiken. Als je gaat duiken kun je walvishaaien en manta’s tegenkomen. De zee van Mozambique is ook prima geschikt voor zeilen en surfen. Verder heeft Mozambique een behoorlijk aantal nationale parken. Hier vind je onder andere leeuwen, olifanten, giraffes, nijlpaarden en krokodillen. Als je wilt relaxen kun je het best naar de eilanden voor de kust van Mozambique gaan.

Namibië

Namibië is één van de minst bevolkte landen van de wereld. Je vindt er ontzettend veel ongerepte natuur. Van eindeloze duinvlaktes tot dichtbegroeide jungle en de wilde dieren in natuurpark Etosha. In het westen is de Namibwoestijn. Deze woestijn is meer dan tweeduizend kilometer lang. En is daarmee één van de oudste en meest droge woestijn van de wereld. In deze woestijn ligt de Sosussvallei met haar meer dan driehonderd meter hoge duinen. In de buurt van deze vallei is het Namib Naukluft National Park. Hierin vind je onder andere ruige pieken en diepe kloven van het Naukluft-gebergte. Dus Namibië is een mooi land als onderdeel van je reizen naar Afrika.

Swaziland

Swaziland heeft veel natuurreservaten waar je de inmiddels bekende wilde Afrikaanse dieren kunt bewonderen. Verder zijn er mooie rotsformaties, schitterende watervallen en moerassen. Je kunt goed raften op de Usutu rivier. Het schijnt één van de beste rafting plekken van zuidelijk Afrika te zijn. Ook vind je in Swaziland de zwarte neushoorns. Ze zijn met name te vinden in het natuurpark Mkhaya. Volgens zeggen kun je beter naar de kleinere parken in Swaziland gaan, dan naar het alom bekende Krugerpark in Zuid-Afrika. Simpelweg vanwege het feit dat je veel meer kans maakt op het zien van de Big Five. Mooie parken in Swaziland zijn Hlane National Park en Mkhaya Game Reserve.

Zambia

Zambia is één van de mooiste landen van het Afrikaanse continent. Daarom mag Zambia niet ontbreken bij reizen naar Afrika. Je vindt er ruige wildernis, schitterende natuurparken en natuurlijk gigantische watervallen. In het noorden zijn grote hoogvlaktes met heuvels en bergen. En in het zuiden vind je de Victoria Falls. Deze moet je echt bezoeken als je naar Zambia gaat. Verder kun je een mooie kanotocht op het grootste kunstmatige meer van Afrika maken. Dit meer heet Lake Kariba. Vooral de nationale parken Lower Zambezi en South Luangwa National Park zijn de moeite waard om te bezoeken. De hoofdstad van Zambia is Lusaka.

Zimbabwe

Ook in Zimbabwe vind je op de grens met Zambia de Victoria Falls. De watervallen zijn vernoemd naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, namelijk Victoria. De hoofdstad van Zimbabwe is Harare. In deze stad vind je onder andere het leeuwen en cheeta park en de Lavron vogeltuinen. Verder vind je in de stad Bulawayo de Khamiruïnes. En in de Matoboheuvels kun je oude rotstekeningen bewonderen. Maar veel toeristen komen naar Zimbabwe om op safari te gaan. Dit kan bijvoorbeeld in het Gonarezhou National Park, Matobo National Park en Hwange National Park.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is één van de meest populaire bestemmingen in Afrika. En behoort daarom echt een bestemming voor je reizen naar Afrika te zijn. Veel toeristen gaan naar Zuid-Afrika om het Krugerpark te bezoeken. Onze winter is de beste periode om naar Zuid-Afrika te reizen. Het is dan in Zuid-Afrika zomer. Zuid-Afrika is onder andere bekend van de Tafelberg. Verder bezoeken toeristen vaak de nationale parken. Maar ook  Kaapstad is voor toeristen interessant vanwege de historische gebouwen. Of je gaat de tuinroute rijden. Dit is een route langs de zuidkust vol met mooie natuur. En tenslotte kun je een bezoek aan Robbeneiland brengen.

Reizen naar Afrika, Noord-Afrika

reizen naar Afrika - Algerije
Meharis à Seb Seb Ghardaïa in Algerije. Licentie zie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meharis.jpg

Algerije

In Algerije vind je onder andere de Sahara, oases en het Atlasgebergte. Dit land bestaat voor ten minste tachtig procent uit woestijn. Verder heeft Algerije een lange kustlijn met badplaatsen zoals Tipasa en Oran. Als je wilt reizen naar Afrika vanwege de wilde dieren, dan hoef je niet naar Algerije. Je treft hier vooral dromedarissen. En veel mensen weten niet dat je ook kunt wintersporten in Algerije.

Egypte

Egypte kent iedereen natuurlijk vanwege de piramiden. Als je van farao’s, piramides, woestijn, de Nijl en mooie duiklocaties houdt. Dan mag Egypte bij reizen naar Afrika niet ontbreken. Duiken en zonnen kun je vooral aan de kust doen. Bekende badplaatsen aan de Rode Zee zijn onder andere Hurghada, El Gouna, Dahab, Sharm El Sheikh en Marsa’ Alam. Maar je gaat natuurlijk ook naar Egypte vanwege de archeologische schatten. Die schatten zijn te bewonderen in tal van musea.

Libië

Libië wordt ook wel de parel van de Middellandse Zee genoemd. Maar is nog niet bekend onder de toeristen. In Libië zijn nog veel oude Romeinse en Griekse bouwwerken. Maar ook zeer oude muurtekeningen kun je er bewonderen. Libië bestaat verder vooral uit woestijn. En aan de kust tref je mooie zandstranden waar het vrij rustig is.

Marokko

Marokko groeit als toeristische bestemming. Voor de zon kun je er zeker naartoe gaan. De zon schijnt namelijk ongeveer 300 dagen per jaar. En er zijn veel badplaatsen waar je van de zon kunt genieten. Verder is er veel cultuur in de steden en veel mooie natuur. Langs de kust vind je vooral mooie witte stranden waar je goed kunt duiken. Voor de wandelaars en klimmers is het binnenland aantrekkelijk. Hier zijn gebergten waar je prima kunt wandelen en klimmen. Maar het grootste deel van Marokko bestaat uit woestijn. Hier komt nauwelijks leven voor. Vreemd genoeg kun je in de winter naar Marokko om te skiën of te snowboarden.

Soedan

Toeristen kennen Soedan vooral vanwege het duiken. Tenminste, als toeristen Soedan kennen. Aan de Rode Zee kun je er schitterend duiken. Je kunt er duiken naar scheepswrakken. Maar je vindt er ook mooie koraalriffen en veel verschillende soorten haaien. Verder bestaat Soedan vooral uit woestijn. Hier vind je piramides, tempels en oude ruïnes. De hoofdstad van Soedan is Khartoem.

Tunesië

Tunesië is vooral een strandbestemming. Landinwaarts is er vooral woestijn. Maar ook een groot zoutwatermeer genaamd Chott El Jerid. Ook zijn de kleine steden leuk om te bezoeken vanwege de cultuur. En je kunt er natuurlijk een dromedaristocht maken.

Zuid-Soedan

Zuid-Soedan is een heel jong land. Het heeft zich afgescheiden van Soedan. Het land heeft zich voorgenomen aan het toerisme te gaan werken. De hoofdstad van Zuid-Soedan is Juba. In deze stad zijn goede voorzieningen, zoals hotels, restaurants en bars. Zuid-Soedan heeft verschillende nationale parken die het bezichtigen waard zijn. Deze vind je vooral in het zuiden van het land. De brug over de Nijl is ook een bezienswaardigheid. Als je van bergen houdt, dan is een bezoekje aan de Jebel Kujur Berg een aanrader. Een andere bezienswaardigheid is het John Garang Mausoleum.